Flat-lays med @thefictionfaery

Lär dig hur du tar det perfekta flat-lays!

Om du har scrollat igenom flödet på instagram känner du säkerligen till Flat-Lays; en produktbild som tas direkt ovanifrån mot en platt bakgrund. Har du någonsin undrat hur du själv kan ta sådana snygga bilder? Skickliga Flat-Lay influencern Carina Hagen (@thefictionfaery) delar här med sig av sina bästa tips till hur hon tar inspirerande Flat-Lay bilder. Carina har över 44 000 följare på instagram och lägger ut fantastiska Flat-Lay bilder dagligen. Låt dig inspireras och lär dig processen bakom bilderna i hennes gästinlägg.

GÄSTINLÄGG AV CARINA HAGEN, @THEFICTIONFAERY

Flat-lay bilder har blivit extremt populära och används ofta av bloggare och instagrammare såväl som för marknadsföring. Flat-lays ger dig möjlighet att visa upp produkter på ett bra sätt oavsett om det är smink, kläder, accessoarer eller som det ofta är i mitt fall: böcker. Nyckeln till en perfekt Flat- lay bild är att den ska se otroligt elegant och enkel ut. Dock vet de som har försökt ta Flat-lays att denna typ av bild kan vara en av de svåraste att komponera och utföra. Det finns många komponenter som måste stämma överens: belysning, bakgrund samt användning och kombination av rekvisita.

Målet med denna guide är att ge dig en okomplicerad introduktion till hur man tar den perfekta Flat-lay bilden steg för steg. Flat-lays används inom många olika nischer så oavsett vilken kategori din blogg eller instagram tillhör, kan dessa tips hjälpa dig att visa upp de produkter du vill, på ett snyggt sätt.

STEG 1 – BAGKGRUND

För en Flat-lay gäller det inte bara att hitta en hyfsad bakgrund. Ofta gör jag det väldigt simpelt och använder helt enkelt bara ett vitt lakan. Vissa tycker att det är mer spännande med andra bakgrunder, t.ex. marmor som är väldigt populärt just nu. Om du också tycker det, är det bara att köpa en liten minibakgrund från ett av de många företag som säljer bakgrunder just för Flat-lays. De är ofta kvadratiska och tillräckligt stora för att man ska kunna ta en snygg bild.

STEG 2 – BELYSNING

Något som ska undvikas på en Flat-lay bild är skarpa skuggor eftersom poängen är att bilden ska vara fräsch och enkel. Jag undviker därför direkt dagsljus, särskilt solljus. Jag använder inte heller några artificiella ljuskällor, till exempel lampor, eftersom man då får inkonsekventa bilder som inte matchar varandra. Belysningen i alla dina Flat-lays ska vara lika för att skapa ett fint och jämnt instagram flöde. Mitt knep är att ta alla Flat-lays på samma ställe varje gång; i sovrummet med fördragna gardiner. Mina gardiner är vita och inte ljustäta vilket gör att de fungerar perfekt som en diffuser för det starka dagsljuset och samtidigt mjukar upp skuggorna på mina bilder. Ett tunt lakan framför fönstret fungerar också.

STEG 3 – KOMPOSITION

Det första jag gör är att placera rekvisitan som jag vill ska vara huvudfokus i bilden. Även om Flat-lays ser enkla ut är tricket att göra dem intressanta. Att placera rekvisita mitt i bilden är inte så spännande och därför försöker jag att skapa lite obalans i bilden. Vissa ställen lämnar jag kvar lite fri yta som sen kommer att fyllas ut. Här har jag lagt min instax-kamera i nedre delen av bilden.

Temat för mitt instagram konto är mys. Flat-lay bilder kan ofta vara ganska sterila och därför använder jag ofta en stickad tröja för att mjuka upp bilden. Den både ger din bild en touch av mys men skapar också en fin struktur i bilden. Om jag inte använder tröjor, använder jag ofta filtar för att uppnå samma effekt och för att rama in rekvisitan som är i huvudfokus.

Och vad kan skapa ännu mer mys?

instax mini 11 är perfekt för kreativa flat-lay bilder

En bra bok, ett ljus och en stor kaffekopp förstås!

Här måste man vara uppmärksam på sin nisch och se till att välja produkter som passar in. Men för en bokbloggare som jag, är dessa den bästa rekvisita jag kan ha med i en bild för att frambringa den önskade atmosfären. Om du är osäker kan du göra en liten lista: Vad är min nisch? Om svaret är mode, fundera då på vad mode betyder för dig. Har du ett par solglasögon som du vill visa upp kan du sedan hitta rekvisita som passar för en solig dag: solkräm, en solhatt, smink, ett par coola sommarskor, en instax-kamera för att dokumentera strandlivet - möjligheterna är oändliga!
Tänk på rena linjer i kompositionen. Det är helt okej om rekvisitan inte ligger i linje men

 

Flat-lay och instax mini 11 går hand i hand

Här har jag lagt till ännu mer rekvisita som jag associerar med min nisch: läsglasögon, bokmärke, mobil och till och med rekvisita som inte nödvändigtvis passar in men som ändå ger bilden det där lite extra.

Här har jag t.ex. använt en gammal flaska med en bukett torkad brudslöja som hjälper till att skapa djup i bilden. Använd gärna högre rekvisita för att ge din Flat-lay bild lite perspektiv. Dock måste du se till att belysningen är perfekt så att dessa inte kastar skuggor över den andra rekvisitan.

Estetisk flat-lay bild tagen med instax mini 11

När du har lagt all rekvisita på plats är det dags för att ta lite testbilder innan du flyttar på det - kanske kan du skapa en ännu bättre komposition? Var inte rädd för att testa lite olika kompositioner! Ett knep kan t.ex. vara att vända på instax-kameran och hitta en annan vinkel.

En annan viktig sak är hur du tar bilden. Jag själv står alltid på en barstol när jag tar Flat-lays. Ju längre upp du kommer, desto mer rekvisita kan du få med i bilden. Samtidigt får din bild också rätta ”Flat-lay uppifrån-och-ner” looken.

 

STEG 4 – REDIGERING

Det finns flertal appar och verktyg som är avsedda för att få dina bilder att utmärka sig ännu mer. Vanligtvis använder jag Lightroom och VSCO. VSCO som är väldigt populär bland instagrammare och ger en värld av möjligheter inom filter. Eftersom fotoredigering är ett oerhört omfattande ämne kommer jag inte att berätta mer om det just nu. Efter att ha använt guiden och gjort slutliga redigeringen är bilden redo och det är dags att kolla på slutresultatet!

 

Plattbild med vit bakgrund och instax mini 11 som ligger på bordet

Och kom ihåg: övning ger färdighet!

 

DELA DINA FLAT-LAY BILDER MED OSS GENOM ATT TAGGA @INSTAXSVERIGE OCH @THEFICTIONFAERY ELLER SE VALET AV INSTAX KAMEROR OCH INSTAX PRINTRAR HÄR.

You may also like